Brusinky pravé lyofilizované (mrazem sušené)
Související produkty
Detailní popis produktu
Brusinky pravé lyofilizované (mrazem sušené)
Informace a výživové hodnoty
Brusinky mají nespočet benefitů a určitě by neměly chybět v našem jídelníčku. Jsou bohaté na antioxidanty, zejména mangan a vitamín C. Často nám pomáhají při onemocnění močových cest, ale oblíbené jsou zejména díky jejich výrazné kyselé chuti. Jejich využití je velmi všestranné, ať je přidáte do salátu, uděláte z nich omáčku, marmeládu nebo jimi jen ozdobíte dort, rozhodně neuděláte krok vedle.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Pomáhají regulovat hladinu glukózy v krvi.
- Přidáním vody se surovina z části rehydratuje.
- Červenou barvu získaly díky antokyanům, které mají protizánětlivé účinky.
- Před zmrazením pečlivě dozrály.
- Jsou zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, jak získáváme z čerstvých plodů.
Složení | 100% brusinky |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země výroby | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 20 g |
Úprava | celé brusinky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Zabalte si brusinky do produktivní krabičky a budete je mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 275 kJ / 1150 kcal |
Tuky | 4,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 48 g |
z toho cukry | 47 g |
Vláknina | 22,3 g |
Bílkoviny | 22 g |
Sůl | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.