Brokolice lyofilizovaná (mrazem sušená)
Související produkty
Detailní popis produktu
Brokolice lyofilizovaná (mrazem sušená)
Informace a výživové hodnoty
Krásně zelená barva brokolice u většiny z nás evokuje něco přehnaně zdravého – a to je opravdu pravda. Brokolice je plná vitamínů a minerálních látek. Také obsahuje antioxidant sulforafan, který je známý hlavně pro své proti-rakovinotvorné účinky. Chuťově je však brokolice také jedním malým zázrakem. U nás ji najdete sušenou mrazem. Určitě se nemusíte bát, že jsme lyofilizací brokolici ochudili o vzácné vitamíny a antioxidanty. To určitě ne! Lyofilizace je totiž tak šetrná metoda, že jediné, co se z brokolice odstraní, je její voda. Naše brokolice pochází z Česka, což nás velmi těší, protože jsme našli kvalitní surovinu na domácím trhu, a tak můžeme podpořit tuzemské pěstitele.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Živiny jsou zachovány, bez přídavku cukru a jiných aditiv.
- Přidáním vody se surovina z části rehydratuje.
- Je plná vitamínů skupiny A, B, C, K.
- Obsahuje vysokou koncentraci sulforafanu, což je silný a účinný antioxidant.
- Skladování je jednodušší než u čerstvých, skladují se při pokojové teplotě.
Složení | 100% brokolice |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. Může obsahovat stopy arašídů a dalších skořápkových plodů, sezamu, lepku, mléka a SO2. |
Země původu | Česká republika |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | Skladujte do 15 °C s nulovou vlhkostí vzduchu. |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | sušení mrazem ve vakuu |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | kusy brokolice |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |

Jak se brokolice suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Brokolice není jediná zelenina, která je u nás lyofilizovaná! Vyzkoušejte také lyofilizovaná rajčata nebo jalapeňo papričky.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1506 kJ / 355 kcal |
Tuky | 2,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,43 g |
Sacharidy | 59 g |
z toho cukry | 24 g |
Vláknina | 20 g |
Bílkoviny | 23 g |
Sůl | 0,12 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | 410 mg |
Železo | 7 mg |
Sodík | 540 mg |
Vitamín C | 890 mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.