Bez černý lyofilizovaný (mrazem sušený)
Související produkty
Detailní popis produktu
Bez černý lyofilizovaný (mrazem sušený)
Informace a výživové hodnoty
Černý bez je bohatý na antioxidanty a výrazné červené pigmenty, které vám zpestří každý pokrm a nápoj. Pro snadnou dostupnost a specifickou ovocnou chuť je oblíbenou surovinou k přípravě domácích sirupů, ochucení čaje, smoothies a koktejlů. Pro své antioxidační účinky se hodí na výrobu tinktur, ale také marmelád či sirupů a zaboduje i ve sladkém pečivu či dezertech. Pro svou specifickou kyselkavou chuť se skvěle hodí i k rybám, do marinád na maso nebo do zálivek salátů.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Má příjemnou křupavou konzistenci.
- Přidáním vody se surovina z části rehydratuje.
- Díky lehce kyselkavé chuti osvěží řadu nápojů a pokrmů.
- Po vylouhování v tekutině funguje jako přírodní červené barvivo.
- Před použitím je nutné jej tepelně upravit, jinak může působit projímavě!
Složení | 100% plody černého bezu |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země výroby | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 40 g |
Úprava | celé kousky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžeme mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Zabalte si bez do produktivní krabičky a budete ho mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 277 kJ / 1160 kcal |
Tuky | 8,6 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,7 g |
Sacharidy | 28 g |
z toho cukry | 28 g |
Vláknina | 0 g |
Bílkoviny | 12,9 g |
Sůl | 0,01 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.