Bazalka lyofilizovaná (mrazem sušená) kousky
Související produkty
Detailní popis produktu
Bazalka lyofilizovaná (mrazem sušená) kousky
Informace a výživové hodnoty
Bazalku určitě všichni znáte, nicméně u nás ji najdete jinak, než jste zvyklí, a to mrazem sušenou. Skvěle vynikne nejen v těstovinách, ale i v mnoha dalších pokrmech a dodá jim výrazné bylinkové aroma. Vyzkoušejte ji na své domácí pizze a už nebudete chtít jinou. Výhodou je totiž to, že ji máte vždy po ruce, nikdy vám nezvadne a voní jako čerstvě natrhaná.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Voní a chutná jako čerstvá.
- Egyptským faraonům se přidávaly do hrobek posvátné bazalkové oleje.
- Pomáhá při nespavosti.
- Odpuzuje mouchy.
- Skladuje se do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu.
Složení | 100% bazalka |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země původu | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 10 g |
Úprava | kousky bazalky |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách -55 až -100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Vyzkoušejte k obědu nebo večeři vegan těstoviny spolu s naším kořením!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1230 kJ / 293 kcal |
Tuky | 5,7 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 1,1 g |
Sacharidy | 36,5 g |
z toho cukry | 36,1 g |
Vláknina | 22 g |
Bílkoviny | 22,3 g |
Sůl | 0,15 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.