Auricularia sušená
Související produkty
Detailní popis produktu
Auricularia sušená
Informace a výživové hodnoty
Auricularia je houba rostoucí na kmenech stromů, nejčastěji ji najdete na bezu. Nazývá se také ucho Jidášovo či boltcovitka chlupatá a je významnou součástí asijské kuchyně, a to díky svému vzhledu a konzistenci. V kuchyni má všestranné využití. Hodí se do každé omáčky či polévky. Obsahuje účinné látky v přirozeném poměru zdrojové houby. Má vysoký obsah 1,3/1,6 betaglukanů a její pěstovaní je kontrolované. Také v ní najdeme velké množství minerálních látek, vitamínů, polysacharidů i vlákniny. Je také zdrojem esenciálních aminokyselin, nenasycených mastných kyselin či antioxidačního melaninu a mnoha dalších látek.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Balení obsahuje celé (sušené) plodnice.
- Má vysoký obsah 1,3/1,6 betaglukanů.
- Pochází z kontrolovaného pěstování.
- Doporučená doba vaření je 10–15 minut.
- Surovina je ručně sbíraná.
Složení | 100% auricularia |
Země výroby | ČR |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | papírová krabička |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | sušené houby |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
Sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, sušené suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.
Proč právě houby?
Ne nadarmo se říká, že houby jsou darem přírody. Jsou totiž plné prospěšných látek pro naše tělo. Jsou cenným zdrojem bílkovin a vlákniny a naopak mají nízký obsah sacharidů a tuku. Představují tak ideální dietní potravinu. Mezi nejvýznamnější polysacharidy patří glukany, které posilují imunitní systém a působí antimikrobiálně a protizánětlivě. Také obsahují chitin, který je pro naše tělo nerozpustitelný polysacharid. Ten projde tělem neporušen, což na jednu stranu tělo zatěžuje, ale na druhou stranu postupně zlepšuje trávení a celkovou peristaltiku střev. Z mikroživin jsou houby bohaté na vitaminy skupiny A, B (B1, B2, B3, B9), C, D, E a K a z minerálních látek zejména na sodík, draslík, mangan, vápník, fosfor a síru.
Použití
- do polévek
- na ochucení masa
- do omáček
- do salátů
- všeobecně jako koření
Tip
Máte chuť si svůj pokrm jemně okořenit? Nechali jsme pro vás houby pomlít na prášek!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Hořčík | mg |
Selen | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.