Aronie lyofilizovaná (mrazem sušená)
Související produkty
Detailní popis produktu
Aronie lyofilizovaná (mrazem sušená)
Informace a výživové hodnoty
Někteří ji označují jako jeřabinu černou, ale ve zdravé výživě jí říkáme královna antioxidantů. Má jich totiž mnoho, stejně jako vitamínů, které chrání tělo před volnými radikály a pozitivně ovlivňují lidský organismus. Už díky těmto vlastnostem si aronie zaslouží patřit mezi superpotraviny. My jsme ji pro vás nechali usušit mrazem, což jí zaručeně neubralo na kyselé chuti, kráse ani množství prospěšných látek. Lyofilizace je speciální metoda, kdy se ze suroviny vypaří voda, ale živiny zůstanou nepoškozené. Jsme rádi, že jsme našli kvalitní aronii i na českém trhu, můžeme tak podpořit domácí pěstitele, a není tak nutné pro surovinu cestovat přes půlku zeměkoule.
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Všechny živiny, vitamíny a minerální látky jsou zachovány.
- Pěstovali ji bez použití fytohormonů, pesticidů nebo jiných chemický látek.
- Je bez přídavku cukru a oleje.
- Patří mezi superpotraviny.
- Má velké množství antioxidantů a vitamínů,.
Složení | 100% aronie |
Země původu | Česká republika |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Balení | znovuuzavíratelný ZIP sáček |
Typ sušení | sušení mrazem ve vakuu |
Velikost | nespecifikované |
Úprava | celé bobule |
Obchodní třída | prémiová kvalita |
Odrůda | nespecifikované |
„Plody jeřábu černého máme z české produkce. Nejedná se o divoce rostoucí plodinu, ale sázíme na menší farmy s vlastními keři. Bobule výrazně barví, mají hořkosladkou až nakyslou chuť. Aronii je třeba pořádně rozkousat, obsahuje totiž semínka, která v celé podobě projdou zažívacím traktem bez užitku a přitom obsahují spoustu prospěšných látek. Plody podporují správnou funkci cév, bojují především s jejich kornatěním, kardiovaskulárními chorobami, chronickými záněty a jaterními nemocemi. Při měření antioxidační síly (kapacity absorpce kyslíkových radikálů) vykazuje aronie jednu z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot!“
Jak se aronie suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by se připálil a ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Použití
- zdravé mlsání
- do smoothies, ovesných kaší
- vhodné jako svačina do práce, do školy a na výlety
- příprava a zdobení dezertů
- do polev či zmrzliny
Tip
Pokud jste příznivec zdravých surovin, tak jich v podkategorii superpotraviny jich najdete ještě více!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 1468 kJ / 349 kcal |
Tuky | 1,9 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,0 g |
Sacharidy | 67,1 g |
z toho cukry | 67,1 g |
Vláknina | 26,2 g |
Bílkoviny | 2,8 g |
Sůl | 0,0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Hořčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Aronie lyofilizovaná (mrazem sušená) z ČR
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.