Arašídy loupané blanšírované z Argentiny

1kg
Skladem
110 Kč
96 Kč bez DPH
25kg (karton)
Skladem
1 884 Kč
1 638 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

 

Arašídy loupané blanšírované informace a výživové hodnoty

Blanšírované arašídy jsou chutné zdravé ořechy prémiové kvality. Jestliže hledáte nejlepší a nejchutnější oříšky, tak je pro Vás Svět plodů tím pravým místem.

 
✓ stabilizace hladiny krevního cukru v krvi
✓ vysoký obsah nenasycených mastných kyselin
✓ preventívna pomoc v boji proti srdcovým ochoreniam
 

Základní specifikace

Složení:    
100% jádra podzemnice olejné
Země původu:
Argentina
Trvanlivost:
min. 3 - 18 měsíců
Balení:
zipový znovuuzavíratelný sáček
Úprava:
celá jádra arašídů, loupané, blanšírované
Velikost:
nespecifikováno
Obchodní třída:
prémiová kvalita
Odrůda:
nespecifikováno
 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

 


 Poznámka nákupčího 

Ještě si na mě nenašel čas, ale určitě sem co nejdříve něco doplní. Výsledek obrázku pro thumbs up emoji png

 

Výživové hodnoty na 100g

Makroživiny
Energie 2374 kJ/567 kcal
Tuky 52 g
z toho nasycené mastné kyseliny 6,8 g
Sacharidy 16,1 g
z toho cukry 3,9 g
Vláknina 8,5 g
Bílkoviny 25,8 g
Sůl 0 g
Mikroživiny
Sodík 18 mg
Hořčík 168 mg
Vápník 92 mg
Železo 1,75 mg
Vitamin C 23,4 mg
 
 
 

Víte, že...

Energetická bomba

Arašídy jsou rychlým zdrojem energie a nutriční bombou, 2500 kJ energie nám dodá už pouhých 100g. Dodají velké množství energie a zároveň zasytí už při malém množství, to ocení zejména sportovci a lidé dodržující dietní plány.

Pro zdraví růst

Buráky jsou bohatým zdrojem bílkovin tvořených jemnými aminokyselinami, důležitých pro správný vývoj našich dětí. To platí i pro děti doposud nenarozené. Kyselina listová, obsažená v burácích, podporuje vývoj nervové soustavy plodu, jeho mozku a míchy. Zároveň snižuje riziko onemocnění alergií, nebo astmatem.

Arašídy jako zdroj vitamínů

Tyto oříšky jsou zdrojem důležitých vitamínů. Vitamin B1, působí na nervový systém, B3 – snižuje krevní tlak, pomáhá odstranit bolest hlavy, vitamin E, důležitý antioxidant zpomalující stárnutí buněk, a kyselinu listovou.


 

Arašídy

Arašídy, jiným jménem buráky či burské oříšky, jsou plodem rostliny s názvem Podzemnice olejná. Ačkoliv většina lidí si myslí, že se jedná o oříšky, není tomu tak. Jedná se o luštěninu. Rostou v podzemní části rostliny po trsech. Jsou chráněny suchou skořápkou, přičemž v jedné skořápce se zpravidla nacházejí dva plody. Podzemnici olejné se velmi daří v subtropických a tropických oblastech. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, odkud se za pomoci obchodníků a kolonizátorů rozšířila i na území západní Afriky a Asie, která dnes patří za hlavního producenta Arašídů.

Buráky by se měli skladovat v těsně uzavřené nádobě, v ledničce, nebo mrazáku, nadměrné vystavení světlu, teplu může způsobit to, že zežluknou a přijdou o svoji chuť. V ledničce by měli vydržet 3 měsíce, v mrazáku pak až půl roku. Arašídy se doporučuje vyloupnout ze své skořápky až těsně před použitím.

O arašídech

Arašídy jsou malé oříšky, asi 1,5 centimetru veliké, krémového zbarvení a lahodné chuti. Patří mezi jedny z nejznámějších a nejpoužívanějších oříšků. Používají se ve sladké i slané kuchyni, v pekařství, k přípravě desertů a moučníků.

Buráky jsou velice prospěšné a obsahují množství minerálů a vitamínů, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Obsahují vysoké procento proteinů a tuku, rychle dodají energii a zasytí i malém množství, což uvítají zejména sportovci a lidé se zvýšenou fyzickou zátěží. Díky obsahu nenasycených masných kyselin mohou pomáhat při hubnutí a odbourávání LDL cholesterolu.

Nicméně nic se nesmí přehánět, doporučená denní dávka je 15 - 20 gramů přírodních, neupravených arašídů.

Arašídy a zdraví

Pro dobré srdce

Vysoká hladina mononenasycených kyselin může pomoci udržet vaše srdce zdravé. Látky obsažené v arašídech mohou pomoci s odbourávání LDL cholesterolu, který se zpravidla usazuje v cévách a brání správnému průtoku krve.

Vliv na růst

Arašídy, ve své přírodní formě, bez chemických úprav, pražení, solení a podobně, jsou prospěšné pro růst dětí. Jsou zdrojem bílkovin, tvořených jemnými aminokyselinami, které jsou nezbytné pro správný růst dítěte. Stejně jako jsou prospěšné pro děti už během těhotenství, a to zejména díky obsahu kyseliny listové. Kyselina listová podporuje vývoj plodu, správný vývoj nervové soustavy, mozku a míchy. Jíst arašídy v průběhu těhotenství také může snižovat riziko, že bude dítě trpět běžnými chorobami, jako jsou alergie a astma.

Pro zdravou pleť

Vysoká hladina mononenasycených kyselin, které mohou být prospěšné pro vaše srdce, hrají také důležitou roli, co se zdravé pokožky týče. Látky obsažené v arašídech, zejména vitamín E, který je kromě jiných vlastností významný antioxidant, napomáhající vyplavování přebytečných toxinů z těla, díky čemuž bývá kůže čistá a bezchybná.

Obsah vitamínů

B1 – Působí na nervový systém, při zvýšené duševní zátěži, pomáhá s udržením pozornosti a proti únavě

B3 – Snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu LDL cholesterolu, pomáhá s odstraněním bolesti hlavy a pomáhá při depresivních stavech a stresových situacích

Vitamín E – Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, pro zdravé vlasy a pleť, prevence proti nádorovým bujením v buňkách

Kyselina Listová – Důležitý pro správný růst dítěte, důležitý i pro vývoj plodu, kdy pomáhá při rozvoji nervové soustavy dítěte

Jak si vychutnat arašídy?

  • Praženými, solenými, nebo arašídy v čokoládě žádná návštěva nepohrdne
  • Arašídy najdou své místo v nejednom zeleninovém salátu, můžete je nadrtit, nebo přidat jen tak
  • Pokud vám přijde, že je burákové máslo předražené, nebo pro vás nedostupné, udělejte si vlastní, budete potřebovat:

1 šálek oloupaných, pražených, nesolených arašídů (pokud preferujete slané burákové máslo, můžete samozřejmě použít solené arašídy)

1 nebo 1 ½ lžíce slunečnicového oleje

½ lžičky sol

Mixujte arašídy, zatímco do nich budete přilévat olej. Pokud chcete sladké burákové máslo, přidejte med, cukr, nebo i čokoládu, dle chuti. Mixujte asi 1 ½ až 2 minuty. Poté máslo umístěte do vzduchotěsné nádoby, a dejte do ledničky a nechte ztuhnout. Burákové máslo může být tuhé až za 2 týdny

  • Arašídy si našli i místo v thajské kuchyni, výborně se hodí k masu se sójovou omáčkou, čínským nudlím. Můžete si také udělat jednoduchý jihovýchodní asijský salát, stačí zkombinovat nakrájené hlávkové zelí, strouhaný zázvor, chilli papričky a arašídy. Dochutím olivovým olejem, nebo sójovou omáčkou.

Zajímavosti

Arašídy mají i jednu velice negativní stránku a to tu, že bývají silným alergenem s těžkým průběhem alergické reakce i při minimálním množství může být jejich požití smrtící.

Věřili byste, že existuje fobie z toho, že se vám přilepí burákové máslo na patro v ústech a nepůjde dolů? Jedná se o Arachibutyrophobii. Přesto že to zní srandovně, za tuto fobii může být zodpovědná traumatická událost v dospívání, nebo vrozená vada. Fobie se projevuje panikou, úzkostí, zrychleným tepem, neschopností slova, nebo pohybu  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: