Arašídy loupané blanšírované z Argentiny

106 Kč / kg 92 Kč bez DPH 106 Kč / 1 kg

Zvolte variantu

Detailní informace

1kg
Skladem
106 Kč / kg
92 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

 

Arašídy loupané blanšírované z Argentiny

Blanšírované arašídy jsou chutné zdravé ořechy prémiové kvality. Jestliže hledáte nejlepší a nejchutnější oříšky, tak je pro Vás Svět plodů tím pravým místem.
 
 Základní specifikace:
Složení:     100% jádra podzemnice olejné
Země původu: Argentina
Trvanlivost: min. 3 - 18 měsíců
Balení: zipový znovuuzavíratelný sáček
Úprava: celá jádra arašídů, loupané, blanšírované
Velikost: nespecifikováno
Obchodní třída: prémiová kvalita
Odrůda: nespecifikováno
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*přesné datum na vyžádání po mailu, popř. telefonu PROVOZ & EXPEDICE
Makro živiny na 100g:
Energie 2374 kj/567 kcal
Tuky 49,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 6,8 g
Sacharidy 16,1 g
z toho cukry 3,9 g
Vláknina 8,5 g
Bílkoviny 25,8 g
Sůl 0 g
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Mikro živiny na 100g:
Sodík
18 mg
Hořčík
168 mg
Vápník
92 mg
Železo
1,75 mg
Vitamin C
23,4 mg

 

 

 

 

Použití: arašídy nepražené se můžou používat do kuchyně a samozřejmě i k běžné konzumaci.

Proč arašídy loupané blanšírované ?

- burské oříšky nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěnina.

- mají však podobné množství a složení tuků jako oříšky, což znamená vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

- obsahují také řadu stopových živin.

Účinky:

- preventivně pomáhají v boji proti srdečním onemocněním.

- stejně jako ostatní luštěniny, i burské oříšky mají schopnost stabilizovat hladinu krevního cukru v krvi.

Víte, že...

Energetická bomba

Arašídy jsou rychlým zdrojem energie a nutriční bombou, 2500 kJ energie nám dodá už pouhých 100g. Dodají velké množství energie a zároveň zasytí už při malém množství, to ocení zejména sportovci a lidé dodržující dietní plány.

Pro zdraví růst

Buráky jsou bohatým zdrojem bílkovin tvořených jemnými aminokyselinami, důležitých pro správný vývoj našich dětí. To platí i pro děti doposud nenarozené. Kyselina listová, obsažená v burácích, podporuje vývoj nervové soustavy plodu, jeho mozku a míchy. Zároveň snižuje riziko onemocnění alergií, nebo astmatem.

Arašídy jako zdroj vitamínů

Tyto oříšky jsou zdrojem důležitých vitamínů. Vitamin B1, působí na nervový systém, B3 – snižuje krevní tlak, pomáhá odstranit bolest hlavy, vitamin E, důležitý antioxidant zpomalující stárnutí buněk, a kyselinu listovou.


 

Arašídy

Arašídy, jiným jménem buráky či burské oříšky, jsou plodem rostliny s názvem Podzemnice olejná. Ačkoliv většina lidí si myslí, že se jedná o oříšky, není tomu tak. Jedná se o luštěninu. Rostou v podzemní části rostliny po trsech. Jsou chráněny suchou skořápkou, přičemž v jedné skořápce se zpravidla nacházejí dva plody. Podzemnici olejné se velmi daří v subtropických a tropických oblastech. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, odkud se za pomoci obchodníků a kolonizátorů rozšířila i na území západní Afriky a Asie, která dnes patří za hlavního producenta Arašídů.

Buráky by se měli skladovat v těsně uzavřené nádobě, v ledničce, nebo mrazáku, nadměrné vystavení světlu, teplu může způsobit to, že zežluknou a přijdou o svoji chuť. V ledničce by měli vydržet 3 měsíce, v mrazáku pak až půl roku. Arašídy se doporučuje vyloupnout ze své skořápky až těsně před použitím.

O arašídech

Arašídy jsou malé oříšky, asi 1,5 centimetru veliké, krémového zbarvení a lahodné chuti. Patří mezi jedny z nejznámějších a nejpoužívanějších oříšků. Používají se ve sladké i slané kuchyni, v pekařství, k přípravě desertů a moučníků.

Buráky jsou velice prospěšné a obsahují množství minerálů a vitamínů, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Obsahují vysoké procento proteinů a tuku, rychle dodají energii a zasytí i malém množství, což uvítají zejména sportovci a lidé se zvýšenou fyzickou zátěží. Díky obsahu nenasycených masných kyselin mohou pomáhat při hubnutí a odbourávání LDL cholesterolu.

Nicméně nic se nesmí přehánět, doporučená denní dávka je 15 - 20 gramů přírodních, neupravených arašídů.

Pro dobré srdce

Vysoká hladina mononenasycených kyselin může pomoci udržet vaše srdce zdravé. Látky obsažené v arašídech mohou pomoci s odbourávání LDL cholesterolu, který se zpravidla usazuje v cévách a brání správnému průtoku krve.

Vliv na růst

Arašídy, ve své přírodní formě, bez chemických úprav, pražení, solení a podobně, jsou prospěšné pro růst dětí. Jsou zdrojem bílkovin, tvořených jemnými aminokyselinami, které jsou nezbytné pro správný růst dítěte. Stejně jako jsou prospěšné pro děti už během těhotenství, a to zejména díky obsahu kyseliny listové. Kyselina listová podporuje vývoj plodu, správný vývoj nervové soustavy, mozku a míchy. Jíst arašídy v průběhu těhotenství také může snižovat riziko, že bude dítě trpět běžnými chorobami, jako jsou alergie a astma.

Pro zdravou pleť

Vysoká hladina mononenasycených kyselin, které mohou být prospěšné pro vaše srdce, hrají také důležitou roli, co se zdravé pokožky týče. Látky obsažené v arašídech, zejména vitamín E, který je kromě jiných vlastností významný antioxidant, napomáhající vyplavování přebytečných toxinů z těla, díky čemuž bývá kůže čistá a bezchybná.

Obsah vitamínů

B1 – Působí na nervový systém, při zvýšené duševní zátěži, pomáhá s udržením pozornosti a proti únavě

B3 – Snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu LDL cholesterolu, pomáhá s odstraněním bolesti hlavy a pomáhá při depresivních stavech a stresových situacích

Vitamín E – Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, pro zdravé vlasy a pleť, prevence proti nádorovým bujením v buňkách

Kyselina Listová – Důležitý pro správný růst dítěte, důležitý i pro vývoj plodu, kdy pomáhá při rozvoji nervové soustavy dítěte

Jak si vychutnat arašídy?

  • Praženými, solenými, nebo arašídy v čokoládě žádná návštěva nepohrdne
  • Arašídy najdou své místo v nejednom zeleninovém salátu, můžete je nadrtit, nebo přidat jen tak
  • Pokud vám přijde, že je burákové máslo předražené, nebo pro vás nedostupné, udělejte si vlastní, budete potřebovat:

1 šálek oloupaných, pražených, nesolených arašídů (pokud preferujete slané burákové máslo, můžete samozřejmě použít solené arašídy)

1 nebo 1 ½ lžíce slunečnicového oleje

½ lžičky sol

Mixujte arašídy, zatímco do nich budete přilévat olej. Pokud chcete sladké burákové máslo, přidejte med, cukr, nebo i čokoládu, dle chuti. Mixujte asi 1 ½ až 2 minuty. Poté máslo umístěte do vzduchotěsné nádoby, a dejte do ledničky a nechte ztuhnout. Burákové máslo může být tuhé až za 2 týdny

  • Arašídy si našli i místo v thajské kuchyni, výborně se hodí k masu se sójovou omáčkou, čínským nudlím. Můžete si také udělat jednoduchý jihovýchodní asijský salát, stačí zkombinovat nakrájené hlávkové zelí, strouhaný zázvor, chilli papričky a arašídy. Dochutím olivovým olejem, nebo sójovou omáčkou.

Zajímavosti

Arašídy mají i jednu velice negativní stránku a to tu, že bývají silným alergenem s těžkým průběhem alergické reakce i při minimálním množství může být jejich požití smrtící.

Věřili byste, že existuje fobie z toho, že se vám přilepí burákové máslo na patro v ústech a nepůjde dolů? Jedná se o Arachibutyrophobii. Přesto že to zní srandovně, za tuto fobii může být zodpovědná traumatická událost v dospívání, nebo vrozená vada. Fobie se projevuje panikou, úzkostí, zrychleným tepem, neschopností slova, nebo pohybu  

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: