Angrešt lyofilizovaný (mrazem sušený)
Související produkty
Detailní popis produktu
Angrešt lyofilizovaný (mrazem sušený)
Informace a výživové hodnoty
Sehnat angrešt mimo sezónu není vůbec jednoduchý úkol, ale nevěšte hlavu, my jej máme dostatek po celý rok! Příjemně kyselý, skoro jako ze zahrádky, akorát z něj byla pomocí lyofilizace odstraněna voda. Nic se však na jeho vzhledu, chuti ani živinách nezměnilo. Přidejte si angrešt do salátu nebo jím ozdobte dezert, a nejen v zimě překvapíte každého hosta!
5 věcí, které jste o surovině nevěděli
- Obsahuje vysoké množství pektinu.
- Pektin je rozpustná vláknina, která napomáhá zlepšit trávení.
- Angrešt je jednou z nejmladších pěstovaných rostlin v ČR.
- Obsahuje méně než 10 % cukru.
- Je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot, jaké získáváme z čerstvých plodů.
Složení | 100 % angrešt |
Alergeny | Alergeny jsou vyznačeny podtržením. |
Země výroby | Litva |
Trvanlivost | 3–8 měsíců |
Skladování | do 22 °C s nulovou vlhkostí vzduchu, chraňte před přímým slunečním zářením |
Balení | dóza s víčkem |
Typ sušení | sušení mrazem |
Velikost | 25 g |
Úprava | celý angrešt |
Obchodní třída | nespecifikované |
Odrůda | nespecifikované |
„Mrazem sušené suroviny vnímám jako budoucnost potravin. Jsou chuťově jako čerstvé, dají se částečně rehydratovat do původní podoby, zachovávají si nutriční hodnoty a v neposlední řadě jsou mnohonásobně skladnější a trvanlivější než v čerstvé podobě. Při dobrém skladování vydrží i roky, kdežto čerstvé ovoce a zelenina bez aditiv plesniví a kazí se už po pár dnech. Nezáleží tak na sezóně, lyofilizované suroviny můžu mít celý rok ve stejné kvalitě.“
Jak se suroviny suší mrazem?
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda založená na sublimaci zmrzlé vody při nízké teplotě a tlaku. Právě v takových kontrolovaných podmínkách přestupuje voda z pevného skupenství (ledu) přímo do plynného (pára), aniž by došlo k přeměně na fázi kapalnou (voda). Proto se suroviny hluboko mrazí při teplotách −55 až −100 °C a při tlaku o několik stovek pascalů nižším, než je ten normální – atmosférický. Kdybychom při sušení nezajistili dostatečně nízký tlak, dopadlo by to stejně, jako bychom suroviny vařili při 100 °C – výsledný produkt by ztratil veškeré vlastnosti, díky kterým je tak jedinečný.
Tip
Zabalte si angrešt do produktivní krabičky a budete je mít vždy a všude po ruce!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energie | 287 kJ / 1200 kcal |
Tuky | 1,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 53,5 g |
z toho cukry | 53,5 g |
Vláknina | 22,4 g |
Bílkoviny | 6,1 g |
Sůl | 0,04 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápník | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.