Aditivní látky

Emulgátory, stabilizátory a zahušťovadla

  Stabilizátory a emulgátory patří mezi další „éčka“, která na etiketách najdete. Ačkoliv mají toto na první pohled nelichotivé označení, jejich funkce v potravinách je velmi důležitá. Některé potraviny bychom bez nich dokonce nedokázali vyrobi...

Konzervanty: jak se jim vyhnout?

  Konzervanty potravin se využívají po celá tisíciletí. Nemyslíme ale ty chemické! Cukr, sůl, olej nebo ocet – i tyto obyčejné suroviny nám dodnes pomáhají potraviny konzervovat, tedy prodloužit jejich trvanlivost. Využíváme je běžně v naš...

Čím nahradit cukr?

  Řekl vám už někdy někdo, že nejí cukr? A vy jste si hned pomysleli, jaké to asi je, nikdy si neosladit život? Všechny cukry jsou sladidla, ne každé sladidlo však musí být cukr. Zamotali jsme vám hlavu? Tak teď vám ji jednou provždy rozmotáme....

Sójový lecitin

  Sójový lecitin je aditivem, o které jste už určitě zakopli pohledem při zkoumání složení vašich oblíbených cukrovinek. V potravinářství se využívá jako emulgátor a navzdory tomu, že patří mezi „éčka“ a značí se jako alergen, není pro lidské z...